Takaperin ikääntyminen

9 Jou

Pieni vauva pelkää vain kovia ääniä ja putoamista. Kaikki muut pelot opitaan ajan mittaan. Aivoja voi nuorennuttaa harjoittamalla poisoppimista. Aivot voivat luopua opituista peloista, se on ikääntymistä takaperin, kohti alkuperäistä pelotonta tilaa. Negatiiviset ajatuskimput – stressireaktiot, tuskalliset tunteet ja fyysinen heikkous – ovat hitsautuneet aivoihimme ja kehoomme. Ne voidaan hitsata uuteen järjestykseen. Vanhoista ajattelu- ja toimintamalleista pois oppiminen on kuin ajaisi autoa uraisella tiellä päästämättä autoa vanhoihin uriin.

Martha oli ahkera lukija. Hän luki 13-vuotiaana jostakin kirjasta, että ihmisen aivot ovat valmiit ja muuttumattomat jo viisivuotiaana. ”Hittojen hitto, minä olen jo toivottomasti pilalla ja elämäni on vasta edessäpäin” säikähti Martha. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin tutkimusmenetelmät olivat kehittyneet niin paljon, että havaittiin aivojen kasvavan, muuttuvan, uusiutuvan ja kehittyvän koko elämän ajan.

Kun kehottaa ihmisiä kuvittelemaan, että heidän haaveensa ovat jo toteutuneet, he muuttuvat eri näköisiksi. Uurteet kasvoilla siliävät ja ryhti suoristuu. Ihmiset vastustavat näin yhtäkkisiä ja helpolta tuntuvia muutoksia. Siinä on totta toinen puoli; eniten haluamaamme tunnetilaan pääsy käy nopeasti. Tilassa pysyminen vaatii paljon harjoitusta.

Martha Beck: Suunnista tähtien valossa.

Jätä kommentti